RUTA 4 DIES Trans Ports Tortosa-Beseit

Ruta de 4 dies.

(196,24 km i 5.243 m. desnivell acumulat.)

La Ruta 4 dies Trans Ports de Tortosa Beseit és la gran ruta dels Ports. L’opció de quatre dies. Des d’Arnes fins al Boixar son 50,76 km i 1.492 m. positius acumulats. El segon dia la ruta recorre bona part de la Tinença de Benifassà fent “només” 40,13 km però 1.661 m. acum. El tercer dia fins a Caro sumen 50,76 km i 1.275 m. acum. El quart dia, fins a Arnes, es l’etapa més llarga: es fan 54,59 km però només 812 m. de desnivell acumulat. En total, 196,24km i 5.243 m. acumulats.

Boscos Ports Tortosa Beseit

 

Dia 1. Arnes – Beseit – El Boixar

50,76 km i 1492 m. desnivel acumulat.

La proposta inclou el sopar i l’allotjament previ al primer dia de ruta a Arnes. Val a dir que és del tot recomanable fer una passejada pel poble per gaudir de la bellesa de l’entorn; dels carrers, places, porxos,… De fet, l’any 1992 va ser declarat com a Conjunt Històric per la Generalitat de Catalunya. A destacar l’ajuntament, un dels edificis Renaixentistes més importants de tot Catalunya. Fins i tot hi ha un bonic Pou de Glaç al costat del poble.

La ruta 4 dies Trans Ports comença, després d’un  bon esmorzar, pedalant cap a Beseit. De seguida s’arriba al Toll del Vidre, un indret magnífic amb una petita font natural ben a prop, a l’altre banda del rierol (i per tant, ja al Matarranya, Terol). Un petit senderol i de nou la pista que mena cap a Beseit.

Toll-del-Vidre-PortsBeseit

Una tranquila població de poc més de 500 habitants a l’hivern però que quadruplica la xifra a l’estiu. I és que el seu atractiu és tant pel poble en sí com per l’entorn, amb congostos, gorgs, coves… De fet, la ruta fa un petit tomb per la població, abans de sortir vers el Congost del Parrisal, seguint el Camí de la Sènia. Uns 4 km més enllà comença l’ascensió per canviar de vall passant pels Estrets de Marraixa. Una segona ascensió fins a superar la cota de 1080 metres és per trobar la pista que baixa de dret al Mas del Racó, enrunat i enclotat al fons de la vall. La pujada fins a Sant Miquel d’Espinalvà és la més exigent de tota la ruta!. Es tracta d’una gran construcció, amb diversos espais, envoltada de prats i pastures. Una meravella!

Encara cal seguir ascendint, fins a gairebé el cim del Tossal dels Tres Reis, que separa Catalunya, Aragó i el País Valencià. I és que passant per sota el tossal, la ruta deixa el Matarranya, per entrar al Maestrat, Castelló, a la Tinença de Benifassà. La ruta baixa pel Coll de Tombadons, per tombar per un camí molt trencat i obac fins al fons del Barranc de Trencaladres. Passat el Coll de l’Andreu la ruta enfila cap al Boixar, que es veu finalment al fons.

Sopar i dormir a al Boixar, en un lloc realment acollidor. Com si fossiu a casa!.

Dia 2. El Boixar – El Boixar. La Tinença de Benifassà.

Ruta 4 dies Trans Ports Prats Btt

40,13 km i 1.661 m. desnivell acumulat.

Una etapa per gaudir del més pur Btt. Una volta a la Tinença de Benifassà. Autèntic MTB!!

La ruta comença per carretera enllaçant amb el GR7, tan aviat aquest és mínimament ciclable! De fet, baixa fins a les rodalies de Coratxà per un corriol que finalitza en una petita trialera, el tram més tècnic del dia. L’ascensió fins al Collet de Sant Isidre, al 1.224, és per un bonic camí de poca dificultat. S’arriba al semi-abandonat Mas d’en Segures, per una pista ampla, deixant de banda el GR. Cal fer un petit tram de carretera per entrar a Castell de Cabres. En un pedregós tram una creu ens indica on va morir el destacat militar carlí Joaquim Ferrer.

Aquí comença el preciós Parc Natural de la Tinença de Benifassà, entre pins i alzines, baixant cada cop més intensament fins al Mas del Grau (és a dir, graó), per la forma esgraonada del congost, abans d’arribar a Vallibona, a uns 660 m. d’alçada.

Vallibona

Amb 67 habitants (gairebé 2.000 l’any 1.900) hi va destacar fa 125 milions d’anys el Vallibonavenatrix Cani, un “petit” dinosaure. Y si voleu dinar, hi ha el restaurant La Carbonera

La ruta puja d’altra banda cap al mas del Grau però continua pel vessant sud-oest del congost cap al mas de Prades. És una pujada llarga i constant, amb algun “maleït” sifó… fins a superar els 1.160 m. A partir d´aquí, comença el tram més bonic, seguint el GR7, sempre amb fàcils trams de sender i/o pista fins, després de creuar el Coll de l´Àguila, arribar al Mas d´en Pau. Un fàcil tram de pista baixa fins al Coll de l’Eres, entrant al Boixar per “darrere”.

Finalitza la segona etapa de la ruta 4 dies.

Dia 3. El Boixar – Mont Caro.

50,76 km i 1.278 m. desnivell acumulat.

Després d’esmorzar, la ruta enfila la petita carretera local cap a Fredes. Es repeteix un petit tram d’ahir per desviar-se cap al Coll de la Creu, després d’entrar a Tarragona tot just passar els plans del Mas del Ric de Fredes. A partir d’allà i fins als Pla de Millers, la ruta és un constant puja i baixa de petits collets per uns paisatges encantadors. Boixos i falgueres. Bosquets de pi negre envoltant un munt d’exemplars de boix grèvol. És impresionant tot el que l’entorn ofereix. Fins i tot la ruta es desvia puntualment cap a la Casa del Rei, un bonic racó als inicis del riu Matarranya.

Passat el Pla de Millers, després d’una forta baixada, comença un tram de petits collets que poc a poc es va enfilant fins a la Font de la Cova de les Avellanes, al costat d’un petit aparcament. Els paisatges que han estat envoltant la ruta són meravellosos. Des de les formes geològiques fins a la varietat de flora abans d’assolir l’asfalt, entrant a Caro. Una bonica zona urbanitzada, abans d’enfilar el tram més dur: l’ascensió al Mont Caro.

La pujada és extraordinària: uns 3,5 km per ascendir 350 metres de desnivell. Però realment, val la pena. Si el dia és net -sovint hi fa vent- es pot veure fins les illes Balears. Finalment, la ruta baixa cap a l’allotjament. Sopar i dormir inclòs.

 

Ruta 4 dies Trans Ports btt Vistes del Mont CaroDia 4. Mont Caro – Horta de Sant Joan  – Arnes.

54,59 km i 812 m. desnivell acumulat.

El quart dia de la Ruta 4 dies Trans Ports té una primera ascensió per superar la vall -la zona més urbanitzada- és realment exigent. Un cop als plans, la ruta travessa uns boscos magnífics, envoltatst de boixos i falgueres. Però ben aviat torna a decendir fins al fons del Clot de la Pega, per un entorn insòlit. Encara cal tornar a ascendir per assolir els Plans de Llinars. Un seguit de prats per les vaques i bous que lliurement hi pasturen. Un petit sender mena al Pla de Centelles, enllaçant amb el Refugi de Terranyes o del Torrero. Allà s’inicia un llarg corriol, amb un petit tram no ciclable de casi 150 metres -els Clots- fins al Coll de Monfort. La baixada continúa, però ja per una bona pista -llevat d’una suau pujada- passant pel davant de diversos masos abandonats (Safrà, Josepó…) fins al Mas de la Franqueta.

Mas de la Franqueta.

Actualment és una àrea de lleure. Però també és l’inici d’un nou tram: Un bonic i fàcil sender. Tanmateix cal estar a l’aguait pels vianants que hi poden haver al sender. La ruta no entra als Estrets -prohibit fer-ho sobre la bici- sinó que tomba per entrar a la pista asfaltada que baixa fins a Horta. Ben aviat s’observa a un costat el monument en memòria dels bombers de l’Incendi d’Horta. Finalment, Horta de Sant Joan.

Es tracta d’un poble singular, carregat d’història. Encara que la ruta travessa pel dret, és del tot recomanable donar un tomb pel cas antic, amb carrerons cargolats al voltant de l’antic Castell dels Temples. També Pablo Picasso hi va estar un parell de temporades i, per això hi ha un petit Museu força interessant. Recomanable del tot l’accés a l’església parroquial, amb les escales ubicades a l’interior del temple. La ruta continua cap a la Via Verda, passant per Lo Parot, de visita obligada!. De seguida s’enllaça amb el camí d’Arnes, entrant al poble per la vessant nord.

RESÚM

                            DISTANCIA TOTAL                ALTIMETRÍA TOTAL

Dia 1:                     50,76 Km.                             1.492 m. Desn. Acum. Posit.

Dia 2:                     40,13 Km.                              1.661 m. Desn. Acum. Posit.

Dia 3:                     50,76 Km.                             1.278 m. Desn. Acum. Posit.

Dia 4                      54,59 Km.                               812 m. Desn. Acum. Posit.

TOTAL:                 196,24 Km.                             5.243 m. Desn. Acum. Posit.

INCLOU:

 

NO INCLOU:

  • Lloguer de Bicicleta (opcional).
  • Dinar al mediodia (opcional).
  • Begudes, aperitius, etc, no inclosos al menú.
  • Assegurança Esportiva de Cancel·lació (opcional).
  • Assegurança Esportiva (opcional).
  • Lloguer de GPS, amb el suporte, brides, 2 jocs  de piles i caregador (opcional)
  • Allotjament en Mitja Pensió nit posterior ruta (opcional)
  • Altres (tot el que no s’ha especificat)
Open chat
1
Hola,
Vols que t'ajudem?